BU Coaching Breda (Prinsenbeek)

Voel je vrij om jezelf te zijn.

EFT

Emotional Freedom Techniques

EFT is een simpele methode om negatieve emoties te neutraliseren. Het is een methode die door iedereen te leren is en als je de methode eenmaal in de vingers hebt kun je hem zelf toepassen op diverse spanningselementen. Bijvoorbeeld situaties waardoor je getriggerd wordt en waar je vervolgens negatief op reageert dmv. Boosheid, angst of verdriet. Maar ook bij stress gerelateerde gezondheidsklachten. En bij een negatief zelfbeeld. De herinnering aan een vervelende of traumatische ervaring die hier aan ten grondslag ligt zal niet verdwijnen maar wel de emotie die hieraan is gekoppeld.

Emotie is energie. Ben je blij en gelukkig dan stroomt de energie door je lijf. Ben je bang, boos, verdrietig of depressief, dan blokkeert de emotie de energie. Gevolg: Stress! EFT is een eenvoudige methode om negatieve emoties te neutraliseren, waardoor de energie weer kan stromen.

EFT is een systeem dat in de jaren ’80 bij toeval werd uitgevonden door de door de Amerikaanse klinisch psycholoog Roger Calahan. In de jaren ’90 werd deze techniek vereenvoudigd door zijn leerling Gary Graig.

Calahan ontdekte dat de oorzaak van alle negatieve emoties een ontregeling is in het energiesysteem van het lichaam.

EFT vind zijn oorsprong in de accupunctuur. Beide gaan uit van dezelfde energie meridianen in het lichaam. Alleen bij EFT komen er geen naalden aan te pas maar gaan we kloppen op de eindpunten van deze energiebanen. Tijdens het kloppen concentreer je je op een vervelende herinnering en de negatieve emotie die daaraan gekoppeld is wordt geneutraliseerd. Het kalmerende effect is in 80 -90 % van de gevallen ook blijvend. Dat betekent dat het vervelende gevoel dat je kreeg bij een specifieke herinnering, niet meer terugkomt. Vaak worden we zonder dat we het zelf in de gaten hebben gedreven door angst en stress. Angst om te falen, angst om niet aardig gevonden te worden, angst voor een negatieve beoordeling, angst om alleen gelaten te worden. Ons lichaam raakt eraan gewend om regelmatig onder spanning te staan. Stress hormonen worden aangemaakt en ons brein werkt op volle toeren. Als dit echter te lang duurt en er geen herstel plaatsvindt, kan deze spanning zich gaan omzetten in fysieke en of/psychische klachten of ziekten. EFT is een hulpmiddel om die spanning op te lossen zodat je lichaam weer balans komt en je weer rustig wordt.

Negatieve emoties komen nl. voort uit de basis van angst. Angst wordt vaak  veroorzaakt door iets wat in het verleden is gebeurt en gezorgd heeft voor een blokkade in ons energetisch systeem. Vaak wordt je nl. getriggerd door iets wat eerder is gebeurd. Een bepaalde gebeurtenis triggert iets in het verleden waardoor je er onbewust steeds op de zelfde manier op blijft reageren. Deze gebeurtenis in het verleden heeft ons energetische systeem geblokkeert. Goed bedoelde opmerkingen bijvoorbeeld van je ouders of een leidinggevende, of pestgedrag vroeger op school kunnen jaren later ( vaak onbewust ) je gedrag of de manier waarop je op gebeurtenissen reageert nog steeds behoorlijk beïnvloeden. Met EFT kun je terug naar de kern en deze emoties neutraliseren. EFT is veilig, geeft snel resultaat en kan tijdens de coachingssessie ingezet worden en daarnaast door de coachee als zelfhulpmethode gebruikt worden waardoor het doel sneller kan worden bereikt.

Ontdek ook hoe je EFT kunt inzetten om bijvoorbeeld af te vallen. Logo BU Coaching                          

Heb je fysieke of psychische klachten, raadpleeg dan altijd een arts. EFT is een methode op emoties te neutraliseren. Aangezien vele klachten gekoppeld zijn aan deze emoties, kan het gevolg zijn dat de klacht verdwijnt. EFT is echter geen medicijn en kan op geen enkele wijze de behandeling van een arts of specialist vervangen!

Cookie en Privacyverklaring